Praca w branży gastronomicznej jest niezwykle wymagająca. Szybkie tempo pracy oraz warunki panujące w kuchni sprawiają, że noszona odzież musi spełniać określone kryteria.
Praca w branży gastronomicznej jest niezwykle wymagająca. Szybkie tempo pracy oraz warunki panujące w kuchni sprawiają, że noszona odzież musi spełniać określone kryteria. Kucharz i jego pomocnicy nie mogą nosić zwykłych ubrań, które nie chronią ich ciała. Bardzo ważne jest więc zaopatrzenie się w profesjonalną odzież, stworzoną z myślą o pracownikach gastronomii.
Odzież gastronomiczna wykonana z wysokiej jakości materiałów
Pracownicy branży gastronomicznej pracują niekiedy w bardzo trudnych warunkach. Gorąca temperatura panująca w kuchni sprawia, że wykonywanie czynności pracowniczych jest wyjątkowo wymagające. Co więcej, ciało pracowników kuchni nieustannie narażone jest na kontakt z wrzątkiem, gorącym tłuszczem czy innymi zagrażającymi zdrowiu płynami. Aby całkowicie zminimalizować ryzyko oparzeń oraz innych uszkodzeń ciała, należy stosować profesjonalną odzież gastronomiczną. Przede wszystkim musi być ona wykonana z wysokiej jakości materiałów.
Wysokogatunkowa tkanina w połączeniu z mocnymi szwami wykonanymi trwałymi nićmi to gwarancja pełnej ochrony dla pracowników kuchni. Odzież gastronomiczna powinna pochodzić od polskiego producenta. Zaopatrując się w polskim sklepie, oferującym produkty tego typu, mamy pewność, że cechują się one najwyższą jakością. Co więcej, polscy producenci szyją odzież gastronomiczną nie tylko we własnych szwalniach oraz pracowniach, ale także wykorzystują materiały i tkaniny pochodzące z polskich hurtowni.
Przewiewna odzież gastronomiczna
Odzież gastronomiczna powinna być wygodna oraz komfortowa w użytkowaniu. Dobrze skrojony fason nie ogranicza ruchów pracownika, zapewniając ich pełną swobodę. Materiał musi gwarantować odpowiednią cyrkulację powietrza. Przewiewne tkaniny nie wzmagają pocenia się ciała, co w przypadku wysokich temperatur w kuchni ma duże znaczenie. Co więcej, materiał powinien być odporny na plamy i zabrudzenia, mogące być wynikiem kontaktu odzieży z barwiącymi produktami spożywczymi. Istotna jest także odporność na częste pranie z użyciem silnych detergentów. Dobrej jakości fartuch kelnerski nie będzie deformować się wraz z częstym praniem oraz upływem czasu.
Na strój kucharza składa się bluza, spodnie, fartuch oraz buty z antypoślizgową podeszwą. Kitel kucharski powinien być zapinany na napy, ułatwiające szybkie zdjęcie odzieży w razie potrzeby. Luźne spodnie stanowią barierę pomiędzy ciałem pracownika a wszelkimi niebezpieczeństwami. Czasami w pracy kucharza może przydać się także ciepły polar – w sytuacji, gdy w kuchni jest nieco chłodniej lub gotowanie odbywa się w warunkach polowych.